X

Miben segítünk?

+36 20 488 5956
segitokez.patronatus@gmail.com

Kérje ingyenes tanácsadásunkat!

A közlekedési balesettel érintett személy kártérítési lehetőségei

Köztudott, hogy ha közlekedési baleset történik, akkor fizet a biztosító, tehát a bekövetkezett kár miatt kártérítés igényelhető. Kevesen ismerik azonban lehetőségeiket olyan esetben, ha a közlekedési baleset személyi sérülést okoz, netán halálhoz vezet. Ha Önt vagy hozzátartozóját, ismerősét közlekedési baleset érte, érdemes tovább olvasnia cikkünket.

Szükséges elkülöníteni egymástól az egyszerű baleset és a közlekedési baleset fogalmát. Utóbbi fontos kritériuma, hogy legalább egy jármű (pl. autó, motor) részvételével történjen az esemény, ez a jármű mozgásban legyen és ezzel összefüggésben keletkezzen kár.
Nem minősül tehát közlekedési balesetnek, ha egy álló buszról leszálláskor valaki leesik és összetörik a telefonja vagy eltörik a lába.

Mi minősül kárnak egy közlekedési balesetben?
A hatályos jogszabályok alapján nemcsak a tárgyak megrongálódása, megsemmisülése számít kárnak, hanem a személyi sérülést, a balesetet szenvedett ember testi-lelki épségének sérelmét is kárként kezelik. Ennek köszönhetően a személyi sérülés éppúgy lehet kártérítési igény alapja, mint egy összetört autó.

Ki a felelős, ki viseli a kárt?
A járművezetés fokozott veszéllyel járó tevékenység (ún. veszélyes üzem), így a közlekedési balesetek esetén speciális felelősségi szabályok alkalmazandók. 
Minden esetben fontos pontosan felmérni, hogy melyik fél volt felelős a baleset bekövetkezéséért, hiszen ennek ismerete elengedhetetlen a biztosítóval történő kárrendezés során.
Érdemes tudni, hogy vannak olyan körülmények, amikor a károsult köteles a kárt viselni, tehát a károkozó mentesül a kártérítési kötelezettség alól.
A károsult viseli a kár következményeit többek között, ha a kárt saját magának okozta. Ugyanez a helyzet akkor, ha a kár a károsult beleegyezésével állt elő. Nem állhat elő követeléssel tehát az, aki a kártérítés reményében saját magának okoz kárt vagy ilyen célból engedi, hogy neki kárt okozzanak.

Tudta, hogy két fajta kártérítés is létezik és akár mindkettő igényelhető egy baleset következtében? Következő cikkünkben a kártérítés fajtáiról írunk bővebben.

Közlekedési baleset résztvevőjévé vált vagy kérdése merült fel? Szakszerű és gyors jogi támogatásért keressen minket bizalommal a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeink bármelyikén.